1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Винари се карат за лоби в Европа

Винари се карат за лоби в Европа

Асоциация с компрометирани членове иска да ни представлява в ЕС

 

По време на отчетното си събрание Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) възропта срещу учредената през миналата година Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, която иска да бъде вписана в новия Закон за виното. По този начин сдружението, чийто шеф е Бранимир Ботев, собственик на изба, става партньор на държавата, и така ще получи право да контролира фирмите от бранша. Сдружението ще участва в дегустациионните комисии у нас, които определят качествените вина. Също така, асоциацията е успяла да стане член на Европейската организация на спиртните напитки CEPS, която има влияние върху законодателството в сектора, силно лоби в ЕК и пише регламентите за винения сектор. Това означава, че браншовите организации може би след време ще имат контрол и при разпределението на европарите.

Проблемът е, че в асоциацията, която ще ни представлява пред Европа, членуват и производители със съмнителна репутация, коментираха от НВЛК. Такъв например е скандално известният пловдивски алкохолен бос Иван Ботушаров, собственик на фирма "Нордикс".

Името му нашумя покрай разбитата печатница за фалшиви бандероли през миналата година, която бе открита в негов склад. Татяна Тошева, секретар на асоциацията обясни, че Ботушаров все още е член на организацията. Членството му обаче е под въпрос, и не е свързано със случая с фалшивите бандероли. "Така всеки кръчмар от село ще се пише и за производител, и за търговец. Недопустимо е парламентът да впише асоциацията", заяви председателят на НЛВК Никола Николов.

Появата на още една браншова организация ще затрудни работата в сектора, тъй като по логиката на закона държавата си партнира с една, коментира зам.-шефът на земеделската комисия в парламента Пламен Моллов, който присъства на събранието.

Ще има извънредно заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори, на което ще се гласува дали новата организация да влезе в закона.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.