1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вицепремиерът Зинаида Златанова: Заварих абсолютно неподготвена програма за развитие на селските райони

Вицепремиерът Зинаида Златанова: Заварих абсолютно неподготвена програма за развитие на селските райони

Снимка:

Средствата по ПРСР са сериозно намалени

Заварих абсолютно неподготвена програма за развитие на селските райони. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Томислав Дончев относно визията и политиката, която смята да провежда правителството за подготовка на България за следващия програмен период, в контекста на реформата в политиката по сближаване на ниво ЕС и натрупания от България опит, през този програмен период, предаде Агенция „Фокус”.

„Изправени сме пред едно от многото решения, които трябва да вземем в 12 без 5, защото предното правителство не го е взело, т.е. как да преодолеем т.нар. „бели петна”. Дали всички граждани на страната ще могат да се ползват от европейски средства”, посочи вицепремиерът.

„Заварих абсолютно неподготвена програма за развитие на селските райони, пълна липса в споразумението за партньорство, какъвто и да било текст в областта на земеделието и морското дело и трябваше да мислим отначало”, обясни Златанова.

„Към момента полагаме усилия. Вариантът, който се очертава като най-подходящ, е – дефиницията за селски райони да остане като в сегашния програмен период и по линия на ОП „Регионално развитие” да бъдат допълнително допуснати дейности в териториите на общините, а не в строителните граници, както беше досега, в областта на социална инфраструктура, образователна инфраструктура, устойчив градски транспорт и икономическо развитие. Така смятаме, че цялата територия на страната ще бъде покрита. Имаме основание да мислим, че ЕК ще приеме едно такова предложение”, отбеляза Златанова.

„Средствата по селската програма са сериозно намалени, а трябва да покрием същата територия. Ще се опитаме да се справим”, каза още Златанова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.