1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вкарват всички оръжия в регистър

Вкарват всички оръжия в регистър

Срокът за подаване на документи в Районните управления по местоживеене е до 17 септември 2011 година

Газовите и сигналните или пневматични оръжия ще се регистрират в полицията. Срокът за подаване на документи в Районните управления по местоживеене е до 17 септември 2011 година, информират от ОД на МВР Плевен. Приетият и обнародван в Държавен вестник бр. 73 от 17 септември 2010 година Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия, задължава притежаващите газово, сигнално и пневматично оръжие да имат регистрация в полицията.

Промените предвиждат изключително затегнат режим за притежаването на газови оръжия и въздушни пушки. Досега собствениците им можеха свободно да купуват и ползват подобни оръжия, припомнят от полицията. Директивите на Европейския съюз обаче изискват и българското законодателство да прецизира режима на ползването на неогнестрелните оръжия.

Текстовете на Закона предвиждат собствениците на неогнестрелно оръжие да го декларират в поделенията на МВР в срок от една година от влизането в сила на Закона. Тези, които тепърва ще си купуват оръжия, имат 14-дневен срок за декларирането му. При неспазването на сроковете нарушителите ще бъдат глобявани. Притежателите на оръжия - огнестрелни и неогнестрелни - ще попълват документи по образци и ръководството на ОД на МВР Плевен предвижда създаването на организация на работа на полицаите, която ще улесни гражданите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.