1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Война на лалетата" в отношенията между Румъния и Холандия

"Война на лалетата" в отношенията между Румъния и Холандия

Румънската финансова полиция спря общо 15 камиона с луковици и цветя от Холандия заради подозрения, че съдържат "вредни бактерии"

Властите в Букурещ са обвинени в шантаж, пише румънският вестник "Котидианул" в материал, озаглавен "Войната на лалетата нажежава отношенията между Румъния и Холандия", предаде БТА.

До вчера сутринта румънската финансова полиция спря общо 15 камиона с луковици и цветя от Холандия заради подозрения, че може да съдържат "вредни бактерии". Три камиона бяха върнати на доставчика в Холандия, съобщиха румънските власти. Акцията започна само ден след като холандският министър на имиграцията и по въпросите на бежанците Херд Леерс каза, че Холандия ще блокира влизането на Румъния и България в Шенгенската зона заради незадоволителните резултати в борбата с корупцията. "Запорът" на лалетата предизвика гняв в Холандия, където един евродепутат обвини Румъния в шантаж, посочва "Котидианул".

Говорител на холандското министерство на икономиката каза, че холандското правителство е поискало обяснение от румънските власти защо доставката е била спряна и още очаква отговор. Той добави, че правителството "няма причина да подозира", че съществува връзка между спрените доставки и решението за Шенген.

Според румънските власти акцията е започнала след като било установено, че два тира от Холандия са били с неизрядни документи за транспорт на стоката. Същевременно полицаите от отдела за борба с наркотиците са били уведомени, че върху луковиците от лалета в един склад в окръг Илфов имало "подозрителен бял прах", пише в. "Гъндул".

По-късно Националната фитосанитарна агенция към министерството на транспорта нареди блокирането на всички превози на градинарски продукти от Холандия, за да вземе проби за наличието на бактерия от типа на плесените, която може да атакува всички растения с луковици и грудки, включително картофите, посочва изданието.

Вестник "Адевърул" посочва, че "войната на лалетата" е стигнала до ниво посолства. Холандското посолство и Европейската комисия искат обяснения от Букурещ за блокирания внос на холандски цветя, пише вестникът.

Докато румънските специалисти още не знаят коя бактерия търсят, броят на спрените на границата тирове расте всеки ден, а цветарите се оплакват от финансови загуби, коментира изданието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.