1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За заплати в "Напоителни системи" са преведени 15 млн. лв.

За заплати в "Напоителни системи" са преведени 15 млн. лв.

Реформите в дружеството предвиждат преструктуриране на предприятието и разделянето му на две

15 милиона лева, гласувани миналата седмица от правителството, за разплащане с "Напоителни системи", в това число и за заплати на работещите, вече са по сметките на хората. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на земеделието Димитър Греков.

Три месеца заетите около 1800 души в "Напоителни системи" не бяха получавали заплати, задължението към тях на държавата за този период е около 6 млн. лв., уточни Греков. Той отбеляза, че 15-те милиона лева не са само за възнаграждения, но първо те ще бъдат изплатени. Оттук нататък това, което сме обещали, ще свършим докрай - с малки реформи в "Напоителни системи", за да могат хората да си изпълняват задълженията, каза земеделският министър.

Реформите в дружеството предвиждат преструктуриране на предприятието и разделянето му на две - за превантивни дейности срещу наводнения от язовири и друго - за напояване на земеделските площи.

В момента се прави пълен анализ на състоянието на "Напоителни системи", добави Греков. До две седмици отчетният доклад анализ трябва да е готов, за да се представи отново пред Министерския съвет, защото средствата, необходими за предприятието, са в размер на 25 млн. лв., а сега се предоставени само 15 млн. лв., така че ще са ни необходими още 10 млн. лв. за да бъдат изплатени напълно всички кредити и овърдрафтове, разясни земеделският министър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.