1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Забраняват консумацията на кучешко месо в Южна Корея

Забраняват консумацията на кучешко месо в Южна Корея

С новите правила убиването на кучета за храна вече ще се третира като наказуемо престъпление

С приет с голямо мнозинство закон парламентът в Южна Корея сложи край на вековната традиция да се консумира кучешко месо. С новите правила убиването на кучета за храна вече ще се третира като наказуемо престъпление.
 
Новият закон ще влезе в сила след три години, а при нарушения наказанието може да бъде до три години затвор или глоба в размер на 23 000 долара.
Природозащитните организации в Южна Корея приветстваха новите правила и се надяват те да сложат край на развъждането на кучета с цел консумация на месото им. От публикувана анкета става ясно че 94% от запитаните през миналата година не са яли кучешко, също толкова нямат намерение да го правят и в бъдеще.
 
В миналото месото от кучета се смяташе за лечебно средство, което помага срещу умора през задушните летни месеци. Междувременно обаче все повече корейци държат кучета като домашни любимци и все по-ясно изразяват своето недоволство от жестокото отношение към тях, свързано с мъчителното им умъртвяване в кланиците. За промяната на общественото мнение голям принос има и президентската двойка, която живее с шест кучета и осем котки.
 
Предишните опити да се забрани кучешкото месо се проваляха заради протести на индустрията. Затова новият закон предвижда компенсации за съответните компании. От земеделското министерство изчисляват, че в страната има над 1000 ферми, които отглеждат 570 000 кучета. Месото им се сервира в няколко хиляди ресторанти. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.