1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Младенова: Особено важно е улесняването на процедурите за внос на българска селскостопанска продукция в Китай

Зам.-министър Младенова: Особено важно е улесняването на процедурите за внос на българска селскостопанска продукция в Китай

Стокообменът за миналата година между двете страни е близо 1,9 млрд. долара

Износът на България за Китай се увеличава и в резултат Китай вече е на второ място сред експортните ни дестинации след ЕС. Това каза Ирена Младенова, зам.-министър на икономиката и енергетиката на Българо – китайски бизнес форум, който се провежда в София.

През 2013 г. например стокообменът между България и Китай е на рекордното равнище от близо 1,9 млрд. долара. "Тенденцията на нарастване продължава, обаче това все още е далеч под потенциала, който двете държави имат. Редица български стоки имат възможност да се наложат трайно на китайския пазар, като за нас е особено важно да продължим с улесняването на процедурите за внос за Китай на българска селскостопанска продукция и хранителни стоки", каза зам.-министърът. Тя подчерта, че други стоки с потенциал за по – широко присъствие на китайския пазар са вино, минерална вода, изделия от етерични масла и особено розово масло, стоки от машиностроенето, електрониката и електротехниката.

"Посещението на делегацията от китайската провинция Фудзиен в страната ни е отлична възможност за българския бизнес да представи предимствата и качествата на родните производства, позиционирайки ги на пазара на втората икономика в света с над 1 милиард и 300 милиона потребители", каза Младенова.

Заместник-министърът изрази увереност, че повече китайски фирми ще се възползват от предимствата на България като добро място за реализация на техните бизнес идеи. "Благоприятният данъчен режим, в съчетание с най-ниските оперативни разходи в Европа и високата квалификация и продуктивност на служителите в страната се оценяват високо от чуждестранните инвеститори", допълни Младенова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.