1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Стратев участва в откриването на Международното изложение „Агротика“ в Солун

Зам.-министър Стратев участва в откриването на Международното изложение „Агротика“ в Солун

В събитието участваха и гръцкият министър на развитието на селските райони и храните Лефтерис Авгенакис, министърът на земеделието, развитието на селските райони и околната среда на Кипър Мария Панайоту и министърът на земеделието, рибарството, храните и правата на животните на Малта Антон Рефало

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев участва в откриването на 30-то Международно изложение за селскостопанска техника, оборудване и консумативи „Агротика“, което се проведе в Солун, Гърция. Той направи обиколка на изложението, където му бяха представени нови модели селскостопанска техника и инструменти, оборудване и аксесоари, консумативи и посадъчен материал, горива, както и иновативни технологии и цифрови приложения. 

агротика-солун

В събитието участваха и гръцкият министър на развитието на селските райони и храните Лефтерис Авгенакис, министърът на земеделието, развитието на селските райони и околната среда на Кипър Мария Панайоту и министърът на земеделието, рибарството, храните и правата на животните на Малта Антон Рефало.

По време на откриването на изложението заместник-министър Стратев заяви, че България и Гърция споделят редица общи традиции и характеристики в областта на селското стопанство, както и много сходни природни и климатични условия за развитие на сектора.

„Обединени сме както от идентични проблеми, така и от желанието ни да намерим начини за решаването им.  Трябва  да устоим на кризи и да развиваме устойчив сектор, като се грижим за неговата икономическа стабилност, продоволствена сигурност, включително благосъстоянието на заетите в селското стопанство и осигуряването на качествени и безопасни продукти и храни“, допълни заместник-министърът. Според него селското стопанство се превръща във все по-високотехнологична индустрия, като отсега нататък ще се изисква стабилна връзка между научни изследвания и практика. „Днес, повече от всякога, трябва да се стремим към устойчивост на сектора, спазвайки баланса между неговите социални, икономически и екологични аспекти“, категоричен бе той. 

агротика-стратев

Изложението „Агротика“ е най-голямото в агроикономическия сектор в Гърция и е едно от най-важните изложбени събития в Европа. При последното си издание на площ от 60 000 кв. м. това изложение е успяло да привлече  близо 150 000 посетители и повече от 2000 изложители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.