1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Георгиева: Пивоварната индустрия е част от веригата от „Фермата до трапезата“ и носи добавена стойност

Заместник-министър Георгиева: Пивоварната индустрия е част от веригата от „Фермата до трапезата“ и носи добавена стойност

В страната ни се отглеждат две основни култури, които се използват за производството на пиво

Пивоварната индустрия е част от веригата от „Фермата до трапезата“ и носи добавена стойност. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева при откриването на първия завършен етап от изграждането на соларен парк в пивоварна в Хасково.

За Министерство на земеделието и храните пивоварната индустрия е важен партньор в агроханителната верига, посочи заместник-министърът. Тя уточни, че от една страна е сътрудничеството, което има със земеделските производители, осигуряващи суровината. От друга страна е моделът на кръгова икономика, който е важен на национално и европейско ниво и се базира на идеята за свеждане до минимум на отпадъците в производството и използване на повече биобазирани продукти за изработката на крайния продукт за потребителите. В случая, основния страничен продукт от производството на бира, пивоварната каша, традиционно се оползотворява от животновъдите при храненето на животните.

Заместник-министърът съобщи, че в страната ни се отглеждат две основни култури, които се използват за производството на пиво, които са хмел и ечемик. Тя информира, че хмелът се отглежда основно в региона на Велинград, като за тази година декларираните площи са около 430 дка, от които 100 дка са нови насаждения и все още не са започнали плододаване. Част от произведеното количество хмел се реализира на българският пазар, а количествата, които се изнасят отиват основно към Сърбия и Германия. 

„По отношение на ечемика, тази година площите достигат 138 хил. дка, а произведеното количество е 730 хил. тона, при среден добив от 569 кг/дка“, каза заместник-министърът. Тя разясни, че основният и най-предпочитан сорт за пивоварната индустрия е „Типи“, като се употребяват около 80 хил. тона. „Важно е да отбележим, че за реколта 2023 година окончателните резултати показват, че качеството на добития ечемик отговаря на високите изисквания и стандарти за производство на пиво. Това подчертава още веднъж важността на пивоварната индустрия за земеделците, които отглеждат зърно“, подчерта още тя.  

Заместник-министърът коментира, че сътрудничеството между предприемачи, изпълнителна власт и местните власти е пътят, по който успешно може да се реализира всяка инвестиция. 

В събитието участваха  и заместник-министърът на труда и социалната политика Десислава Георгиева,  кметът на Хасково Станислав Дечев и изпълнителният директор на "Каменица" АД Владан Матич.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.