1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Стратев се срещна с изпълнителния директор на Европейската агенция за контрол в рибарството (EFCA) Сюзън Стийл

Заместник-министър Стратев се срещна с изпълнителния директор на Европейската агенция за контрол в рибарството (EFCA) Сюзън Стийл

Инициативата за написване на Меморандум, който е допълнение към Европейския съвместен план за контрол идва от страна на България

В рамките на участието си в неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в гр. Виго, Испания заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев проведе работна среща с изпълнителния директор на Европейската агенция за контрол в рибарството Сюзън Стийл.

Той благодари за оказаната към България подкрепа за постигане на споразумение с румънските власти за сключване на Меморандум за разбирателство, в който ще бъдат разписани детайлни правила при извършване на съвместни контролни дейности на риболовни кораби на двете страни в Черно море.

Инициативата за написване на Меморандум, който е допълнение към Европейския съвместен план за контрол идва от страна на България и е в отговор на задържаните от румънските власти, през месец март тази година, три български риболовни кораба. Целта  на Меморандума е да се подобри съгласуваността и да бъдат оптимизирани действията при съвместния контрол на рибарството в Черно море.

Предварително съгласие за написване и сключване на Меморандум е постигнат с румънските власти през месец юни тази година с личното участие на изпълнителния директор на EFCA Сюзън Стийл. Очаква се финализирането на работата по документа да приключи през месец септември, след което да се пристъпи към официално подписване на Меморандума между двете страни. 

Заместник-министър Стратев подчерта ангажираността на България към гарантиране прилагането на европейското законодателство в областта на контрола в рибарството и благодари за отличното сътрудничество с Европейската агенция за контрол, чието седалище се намира в гр. Виго, Испания.

От страна на EFCA беше изразена пълна готовност за участие в процеса на работа по Меморандума, както бяха приветствани и усилията на българската държава към засилване и оптимизиране на контролните дейности на рибарството в Черно море.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.