1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започна седмицата за борба със затлъстяването

Започна седмицата за борба със затлъстяването

Предлаганото в бюфетите в учебните заведения често не отговаря на Наредбата за хранене на учениците

 

Тази година акцентът на Националната седмица за борба със затлъстяването е върху проблемите на храненето при учениците от 7 до 19-годишна възраст. Важен фактор за рязкото увеличаване на теглото и затлъстяването сред учениците е нездравословният начин на хранене и ниската физическа активност, алармират специалистите. Усложненията по-късно водят до намаляване на качеството на живот, неговото съкращаване или до инвалидизация.

Експертите твърдят, че децата с наднормено тегло са бъдещите хипертоници и диабетици. Проучвания сочат, че до 45 % от учениците консумират ежедневно тестени храни с високо съдържание на мазнини или захар. За нездравословното меню на децата обаче значителен принос има училищното хранене.

В сравнително малко ученически столове ежедневно се предлагат пресни зеленчуци, риба, а в 84 % от тях пълнозърнест хляб изобщо няма. Закуските и напитките в бюфетите в учебните заведения често не отговарят на Наредбата на Министерство на здравеопазването за хранене на учениците.

Неспазването на наредбата обаче няма адекватна наказателна сила и нарушенията се превръщат в практика, констатират специалистите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.