Предлаганото в бюфетите в учебните заведения често не отговаря на Наредбата за хранене на учениците
Тази година акцентът на Националната седмица за борба със затлъстяването е върху проблемите на храненето при учениците от 7 до 19-годишна възраст. Важен фактор за рязкото увеличаване на теглото и затлъстяването сред учениците е нездравословният начин на хранене и ниската физическа активност, алармират специалистите. Усложненията по-късно водят до намаляване на качеството на живот, неговото съкращаване или до инвалидизация.
Експертите твърдят, че децата с наднормено тегло са бъдещите хипертоници и диабетици. Проучвания сочат, че до 45 % от учениците консумират ежедневно тестени храни с високо съдържание на мазнини или захар. За нездравословното меню на децата обаче значителен принос има училищното хранене.
В сравнително малко ученически столове ежедневно се предлагат пресни зеленчуци, риба, а в 84 % от тях пълнозърнест хляб изобщо няма. Закуските и напитките в бюфетите в учебните заведения често не отговарят на Наредбата на Министерство на здравеопазването за хранене на учениците.
Неспазването на наредбата обаче няма адекватна наказателна сила и нарушенията се превръщат в практика, констатират специалистите.