1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заседание на Парламентарната комисия по земеделие и гори

Заседание на Парламентарната комисия по земеделие и гори

Националните доплащания ще подобрят конкурентноспособността на българските производители

Парламентарната комисия по земеделие и гори подкрепи предлаганата от министър Валери Цветанов политика в областта на земеделието за бюджет 2009 година, която гарантира изплащането на максимално възможния размер на национални доплащания за българските земеделски производители.

Депутатите от комисията ще подкрепят бюджета за 2009 година, при положение че бъдат изплатени националните доплащания за 2008 г. Освен това народните представители ще настояват в бюджета да бъдат разчетени средства за национални доплащания към директните плащания до 378 млн. лева. Третото условие за подкрепа на бюджета е в план-сметката на ДФ „Земеделие” да се разчетат допълнителни средства за държавни помощи в размер на 161 млн. лева, от които 61 млн. лева за подпомагане на българското животновъдство и 100 млн. лв. за прилагане на нотифицирана и одобрена от ЕК държавна помощ за компенсиране на загуби, претърпени от земеделските производители за напълно пропаднали площи в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия.

Министър Цветанов посочи, че отчита усилията на правителството за предприемане на превантивни мерки срещу  световната икономическа криза,  които налагат въвеждането на 93% ограничение върху текущите разходи на бюджетните структури. Въпреки това министърът настоява за допълнително финансиране от 84 млн. лева, което да компенсира въведеното 93  % ограничение.

По време на заседанието министър Цветанов подчерта, че предоставянето на национални доплащания ще подобри конкурентноспособността на производителите и ще им помогне по-бързо и лесно да се адаптират към новите условия в рамките на общия европейски пазар. Той призова народните представители да защитят интересите на земеделските производители в Народно събрание.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.