1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Засега евросубсидията остава 4,70 лв. на дка

Засега евросубсидията остава 4,70 лв. на дка

Съфинансирането на отрасъла от хазната зависело от комасацията на земята, както и от готовността на разплащателната агенция да обслужи около 160 000 бенефициенти

 

Доплащането на субсидии от бюджета води до изкривяване на пазара и е възможно само за сметка на други сектори, заяви финансовият министър Пламен Орешарски. Орешарски не потвърди готовност да бъдат отделени 1,5 милиарда лева от хазната за 2007 год., за да се осигурят преки плащания за фермерите в размер до 55 на сто от парите, които се получават в бранша в страните от Европейския съюз. Като начало на българските земеделци ще се полагат 25 на сто от евросубсидията. Според министърът на земеделието и горите Нихат Кабил предстоят много тежки разговори по проблема. Ако не се постигне договореност родните ни фермери ще останат с тези 25 на сто, което е равно на 4,70 лева на декар.

Едва през 2016 год. те ще получат пълния обем на субсидията от 809,9 млн. евро. Плащанията трябва да осигурят стабилност на макрорамката на отрасъла. Съфинансирането на отрасъла от хазната зависело от комасацията на земята, както и от готовността на разплащателната агенция да обслужи около 160 000 бенефициенти, каза шефът на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание Васил Калинов. Статистиката сочи, че износът на агростоки за пет години е нараснал 2,5 пъти и за миналата година е достигнал стойност от 1,2674 милиарда долара. Работата на браншовите организации е да изработят продуктовата стратегия. За 8 години делът на отрасъла в брутния продукт на страната е паднал от 26 на 9,3 процента. В него работят над 300 000 души, което прави 10 на сто от заетите в страната, а със сезонните работници броят им е към 1,3 милиона. Разпокъсаността на земята - над 7,6 милиона имота със средна големина от 5 декара, пречи на ефективността на производството. Броят на стопанствата за две години е намалял с 20 на сто и сега е около 534 600. Едрите земеделци били към 5000 на брой.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.