1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделските производители имат нужда от много по-сериозно подпомагане

Земеделските производители имат нужда от много по-сериозно подпомагане

ЕП има разбиране, че нашите земеделски производители са в по-неизгодна позиция

Поправката, която Европейският парламент прие, ще създаде една по-гъвкава схема на подпомагане на изпадналите в беда земеделските производители в България, казва за Агенция „Фокус”  нашият евродепутат Евгени Кирилов.

Според приетата поправка в Доклада относно предложението за регламент на Съвета за установяване на общи правила за схемите за пряко подпомагане на земеделските производители по Общата селскостопанска политика, която е инициатива на евродепутата, неусвоените европейски средства от схемата за плащане на площ, ще могат да се отделят в национален резерв и ще се ползват за кризисни ситуации. Принципът досега е неусвоените средствата да се връщат в европейския бюджет.

„В ЕП има разбиране, че нашите земеделски производители са в по-неизгодна позиция, когато става дума за общ пазар и за конкурентноспособност, и имат нужда от много по-сериозно подпомагане”, каза той. Кирилов обясни, че е направил предложението за създаването на национален резерв заради многобройните протести на млекопроизводителите и зърнопроизводителите в България. „Нещата бяха стигнали до там, че дори и при желание на българското правителство, не можеше да им се помогне. Сега вече със създаването на този резерв трудностите ще бъдат избегнати”.

Решението на Европарламента трябва да бъде одобрено и от Съвета на министрите по земеделие на Европейския съюз. Според Кирилов обаче има големи шансове за това, тъй като в създалата се ситуация, държавите-членки трябва да се съобразят с резолюцията на ЕП.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.