1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделските производители подкрепят производителите на зърно

Земеделските производители подкрепят производителите на зърно

Липсата на национални доплащания може да доведе до фалити

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) се включва активно към протестите на зърнопроизводителите от вторник.

Това декларира председателят й Ивайло Тодоров. Това на практика означава, че почти всички фермери в страната ще излязат на протести.

В асоциацията освен зърнопроизводители, членуват още зеленчукопроизводители, овощари, лозари, животновъди и представители на други сектори от земеделието.

Протестите ще се провеждат по райони и в различни дни. Те ще започнат от района на Велико Търново, Павликени, Белене, Никопол, Свищов.

Производителите ще блокират във вторник разклона на Горна Студена по главния път София - Русе.

По думите на Ивайло Тодоров, стопаните от тези региони пострадаха от сушата миналата година и все още не могат да наваксат със загубите.

Исканията на земеделските производители са държавата да изплати предвидените за тази година 147 млн. лв. национални доплащания (субсидии) и да заложи в бюджета на страната за 2009 г. (който вече се разглежда в парламента) - 378 млн. лв.

Липсата на национални доплащания от държавата за земеделските производители през следващата година може да доведе до фалита на много от тях, е мнението на председателя Ивайло Тодоров.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.