1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделското министерство е подготвено за сезона на пожарите

Земеделското министерство е подготвено за сезона на пожарите

Пожароопасен сезон вече е обявен във всички области на страната

Министерството на земеделието и храните е предприело всички превантивни мерки във връзка с настъпването на пожароопасния сезон. За това информираха от агроведомството.  Още през месец март тази година ръководствата на Регионалните дирекции по горите и на Областните управления за „Пожарна безопасност и защита на населението” сформираха съвместни комисии. Те  направиха проверки на действията, мерките и мероприятията, както и спазването на  изискванията за защита на горските територии от пожари.
Във всички области на страната вече е обявен пожароопасен сезон. Според разпоредбите на Закона за горите това става по предложение на директора на съответната регионална дирекция със заповед на областния управител, който определя времетраенето. За отделните области периодът е различен, поради спецификата на съответния район, но като правило включва времето между март и ноември месец. В заповедите са предвидени забранителни и организационни мерки, както и дейности, които да предотвратят възникването на пожари. Собствениците на горски територии трябва да бъдат бдителни и в постоянна готовност, за да не се недопусне възникването на пожари. Необходимо е да планират и изпълняват мерки за защита на горските територии в страната.
Държавните горски и ловни стопанства организират и поддържат денонощни дежурства. Те спазват Схема за оповестяване на горските пожари, утвърдена от земеделския министър.
С оглед покачване на температурите през последните дни, в комбинация с жътвената кампания, може да се създадат условия за възникване на пожари в стърнища и в други земеделски площи, откъдето огънят лесно може да се разпространи и в горските територии.
 От началото на годината до момента са възникнали 119 горски пожари и са засегнати 8767 дка горски територии сочи статистиката на Изпълнителна агенция по горите. Значителна част от тях са причинени от небрежност при боравене с огън на открито или от запалвания в земеделски територии, след което огънят се е прехвърлил в горите.
Министерство на земеделието и храните призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън сред природата, включително и в земеделски земи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.