1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земята да се уедрява и насила предложи аграрният министър

Земята да се уедрява и насила предложи аграрният министър

Валери Цветанов категорично се опълчи на забраната да се заменят терени

 

20 години след като собствениците на земи в България си ги върнаха в реални граници, министърът на земеделието Валери Цветанов заговори за насилствено уедряване на парцелите. "Фермерите трябва да бъдат вкарани в корпоративен модел на управление на стопанствата", заяви той вчера. И допусна, че уедряването на земята може да има "лек репресивен характер".

Цветанов отбеляза, че това може да породи напрежение сред собствениците на земя, но било тенденция във всички страни с развито земеделие. "Само ние вървим наобратно", каза министърът.
Според данните всяка година у нас делбите между роднини увеличават броя на нивите, които стават малки и неефективни за обработване. Според Цветанов 51% от нивите у нас са на дребни стопани, които им служели за "екзистенциални" цели, т.е. за прехрана.
Фирмите, участващи в конференцията, подкрепиха министъра и дори нахвърлиха идеи как точно да се принудят собствениците да се обединяват. Според шефа на "Елана пропърти мениджмънт" Веселин Петров първоначално събирането на масивите може да е доброволно, но след това да става, ако 51% от собствениците в едно землище са съгласни. Общият парцел ще се води собственост на юридическо лице, като всеки собственик в него ще притежава процент идеални части. От дружеството се аргументираха, че само така стопаните ще получат много повече за земята си, ако решат да продават - поне двойно и дори тройно. От "Елана" поискаха държавата да създаде най-накрая дълго обмисляния фонд "Комасация", който да участва в търгове за купуване на големите парцели.
И в момента Законът за собствеността и ползването на земеделските земи позволява доброволна комасация, макар че при нея не се правят замени с държавата. Тя се осъществява, като собствениците или арендаторите разменят помежду си ниви, докато накрая всеки от тях събере земята си на едно място. Тази процедура се повтаря всяка година, като до 31 март кметът на съответното село издава заповед, в която вписва кой как е разместил земята.

Аграрният министър се възпротиви и срещу забраната да бъдат заменяни земи. Само преди седмици кабинетът реши тотално да се забранят пораждащите скандали замени на гори, земи, имоти и общинска собственост, които се правят в ущърб на държавата и са силно критикувани от ЕК. Според Цветанов забраната щяла да спре уедряването на земята. В момента всяка замяна на земя се случва само с неговия подпис. Публична тайна е, че чрез тази схема редица бизнесмени се сдобиха с атрактивни земи до морето и в курортите срещу масиви в чукари във вътрешността на страната.
Председателят на "Елана пропърти мениджмънт" Камен Колчев прогнозира, че най-вероятно заради световната финансова криза цената на земеделските земи ще се запази на сегашните си равнища. Само преди месеци дружествата прогнозираха поскъпване на нивите у нас поне с 20% догодина./segabg.com

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.