1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Жеко Байчев си отива заради "оптимизиране работата на службата"

Жеко Байчев си отива заради "оптимизиране работата на службата"

През четиригодишното управление на Жеко Байчев гръмнаха едни от най-големите скандали в хранителната индустрия у нас

 

Седмица след като Брюксел разреши хазната да даде 60 млн. лв. субсидии за млекарите, агроминистър Валери Цветанов сбъдна и другото голямо желание на фермерите - да уволни ветеринар номер 1 Жеко Байчев. Шефът на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) си отива заради "оптимизиране работата на службата", както пише в официалните мотиви.

Откакто преди почти година фермерите започнаха да протестират редовно всеки месец, не минаваше нито едно тяхно шествие, без да поискат и оставката на шефа на НВМС. Жеко Байчев е на горещия стол още откакто земеделски министър бе Мехмед Дикме. Освен контрола върху целия сектор и върху храните от животински произход, една от задачите му беше да изгради цялостна система за идентификация на животните, която да позволи плащанията на евросубсидиите. На 15 септември от министерството съобщиха, че системата е готова и трябва да бъде одобрена от Брюксел до 15 декември. Дни след това от аграрното ведомство започна да изтича информация, че всъщност нищо не е готово, защото системата трябва да се свърже с тази на фонд "Земеделие". Вчера Байчев коментира лаконично: "Нищо не мога да кажа по тези въпроси. Ние си стиснахме ръцете с министъра преди един час".

През четиригодишното управление на Жеко Байчев гръмнаха едни от най-големите скандали в хранителната индустрия у нас. В страната бяха внесени 75 тона 20-годишно ирландско месо, за част от което има съмнение, че е преработено и продадено на вътрешния пазар. Дни преди страната ни да влезе в ЕС, Брюксел наказа пропуските в хигиената и ветеринарния контрол, като отряза от общия пазар 468 наши млечни и месни фирми. Българската луканка също бе доскоро отрязана от пазара на ЕС заради пропуски във ветеринарния контрол. Според източници от ведомството новият ветеринар номер 1 ще е назначеният скоро за зам.-шеф на НВМС Йордан Войнов.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.