1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Животновъди: Директорът на Земеделския институт в Стара Загора доц. д-р Стайка Лалева не упражнява рекет

Животновъди: Директорът на Земеделския институт в Стара Загора доц. д-р Стайка Лалева не упражнява рекет

Казусът възникна след подаден сигнал до редакторския екип на AGRO.BG от Съюза на животновъдите в България

В края на миналата седмица в редакцията на селскостопанския интернет портал AGRO.BG постъпи сигнал от Съюза на животновъдите в България. В него се посочва, че фермери се оплакват от рекет, упражняван от страна на директора на Земеделския институт в Стара Загора доц. д-р Стайка Лалева. В отговор на публикацията членове на съюза изпратиха до редакторския екип отворено писмо, адресирано и до министъра на земеделието и храните, в което се посочва, че изнесената информация не отговаря на истината.

AGRO.BG публикува пълния текст на писмото: "През месец октомври група животновъди се обърнахме с молба към д-р Лалева да ни помогне да се организираме и закупуваме бирена каша. Дотогава договори имаха сключени само едри животновъдни ферми. Ние като земеделски стопани с малък брой животни нямахме възможност да купуваме бирена каша директно от "Загорка". Имаше прекупвачи, чиято цена бе два пъти по-висока от заводската.

Молбата ни към д-р Лалева бе да се сключи договор със "Загорка" от името на ЗИ - Стара Загора и институтът да разпределя кашата на отделните фермери според броя животни. За целта бяха проведени няколко срещи в Института. Договорено бе цената да бъде завишена с 5 лв./т, което да покрива транспортни разходи по уреждане на доставките. В продължение на два месеца д-р Лалева действа по сключването на договора - справки от РАБХ за брой животни, срещи с директора на "Загорка", срещи с представители на РАМП - Стара Загора, които отстъпиха от квотата си. Договорено бе 7% от произведената каша да се дава на Земеделски институт. Подчертаваме, че дотогава ЗИ — Стара Загора си е доставял необходимото количество каша като член на РАМП - Стара Загора. За да можем обаче и ние да взимаме, Институтът излезе от това сдружение и сключи нов договор с пивоварната.

Договорът е подписан на 10.12.2012 г., но първите количества бяха взети в края на месец януари 2013 г.

От първите количества, бирената каша се разпределяше според броя на животните. Първи взеха тези с по-голям брой животни. Някои отказаха количествата поради проблеми - Георги Бонев, Ваня Алексиева и др.

Настояваме г-жа Пенка Христова да предостави писмото с оплаквания, подписано от земеделските стопани, които се считат за рекетирани. А ние фермерите, които през това време сме взимали бирена каша благодарение на директора на ЗИ д-р Лалева и сме си нахранили животните, ви изпращаме това писмо подписано от възползвалите се от бирената каша."

Списък със заявилите желание да закупуват бирена каша през месец октомври, когато са водени разговорите.

new_picture_21_1_448_01

Селскостопанският интернет портал www.agro.bg не заема позицията на нито една от страните по случая. Публикуваната информация е изпратена официално до редакторския екип на сайта. Медията дава възможност на всеки желаещ да изрази своето становище.

В прикачените файлове може да се запознаете със съдържанието на двете писма...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.