1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Зърнопроизводителите ще получат над 1 млрд. лв. европейски субсидии до 31 януари 2014 г.

Зърнопроизводителите ще получат над 1 млрд. лв. европейски субсидии до 31 януари 2014 г.

Снимка:

За това се споразумяха ръководството на НАЗ и правителството

1 118 000 000 лв. европейски субсидии ще получат зърнопроизводителите до 31 януари 2014 г. За това се споразумяха ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и правителството на тричасова среща с премиера Пламен Орешарски в Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус”.

Министърът на земеделието Димитър Греков обясни пред журналисти, че всички европейски и национални доплащания за зърнопроизводителите ще бъдат извършени до 31 януари 2014 г. За онези, които имат неточности, плащанията ще се извършват до 30 април. Националните доплащания ще са по 2 лв. на декар, което общо е около 60 млн. лв. Това е отстъпка от наша страна, но е в полза на земеделските производители, заяви министърът на земеделието. Той посочи, че днес е било поставено началото на правила за изплащане на субсидиите.

Под споразумението с правителството стоят подписите на министъра на земеделието Димитър Греков, зам.-министъра на финансите Людмила Петкова и председателя на НАЗ Ангел Вукодинов.

Досега европейските субсидии се изплащаха в периода декември – юни. „С оглед на възможностите на бюджета, тези 200 млн. лв., които се предлагаха за декември, са под 20% от целия пакет плащания. Смятаме, че няма да имат осезаем ефект върху земеделската дейност и земеделските производители. Затова предпочетохме да се плати максимално възможният размер през януари. Тогава ще се набляга на новата дейност, която започва да кипи през февруари, март”, обясни Вукодинов.

„Очаквахме по-съществен процент, но разбирайки параметрите на бюджета, предпочетохме да се договорим за януари. Европейските средства се връщат в 45-дневен срок от европейския бюджет и по този начин няма да има преминаване от едната в другата година”, каза още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.