1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 105 пана от смилянски боб излагат за празника на село Смилян

105 пана от смилянски боб излагат за празника на село Смилян

Гостите на празника безплатно опитатват гозби от прословутия боб

Празникът на смилянския фасул е традиционен за село Смилян.Това каза кметът на селото Сафедин Чикуртев, цитиран от selo.bg.Празникът се организира за шести пореден път и по традиция се провежда всяка последна събота на месец ноември.

На тазгодишния празник ще бъдат организирани три конкурса. Единият е кулинарен конкурс, на който ще бъдат представени ястия, направени от смилянски фасул, другият ще бъде за пана, направени от боб, като ще бъдат представени над 105 пана, изработени от деца. Ще бъде организиран и конкурс за "Производител на годината", уточни Чикуртев.

Журито, което ще определи победителите в конкурсите е съставено от трима агрономи. На празника ще бъдат представени и други родопски ястия. Производители на храни от Босна и Херцеговина, и Румъния, официално са потвърдили гостуването си. Германският корпоративен райфайзен съюз ще бъде представен от българина Иван Попов. Сафедин Чикуртев каза още, че се очакват гости и от италианския град Поркари.

„На Запад хората скъсяват пътя между производителя и този, който произвежда неща за ядене, за това организираме „Отворен пазар на земята". На събора ще бъдат изложени терлици, домашно подготвени сладки, млечни продукти и др.", заяви Чикуртев и допълни, че идеята на този пазар е всеки човек да може да представи своите изделия.

Специалисти ще доказват, че смилянският боб е биопродукт. По думите на Чикуртев, по този начин ще се повиши цената. Кметът на село Смилян заключи, че се обмисля и идея да бъде направен цех за пакетаж на смилянския боб.

Всички гости на празника ще могат безплатно да опитат приготвената гозба от прословутия боб.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.