1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 21 животновъдни обекта в Добричко са заразени със „син език“

21 животновъдни обекта в Добричко са заразени със „син език“

Най-сериозни са пораженията в две ферми в селата Дебрене и Капитан Димитрово

Фермери от Добричка област са подали заявления в Областната дирекция по безопасност на храните за обезщетения заради заболяването „син език“. Общо 21 ферми са засегнати от заболяването.

93 овце и едно говедо са умрели от заболяването “син език“ в Добричка област. Още около 100 животни са заразни. Най-сериозни са пораженията в две ферми в селата Дебрене и Капитан Димитрово, а на останалите места случаите на умрели животни са единични.

По данни на Областната дирекция по безопасност на храните са засегнати общо 21 животновъдни обекта, от които най-много в община Добричка.  Единични огнища на болестта има в Балчик и Каварна, две в Крушари и пет в Тервел.

Навсякъде са предприети необходимите мерки за ограничаване на заразата. Епидемията в региона и в цялата страната затихва, тъй като нощните и сутрешни температури са спаднали и така е изчезнал основният преносител на заразата – комарите. Към момента петима от ощетените фермери са подали заявления в ОДБХ за издаване на обезщетения заради заболяването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.