1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Аграрният сектор: Искането за оставка на министър Вътев продължава, не можем да бъдем подкупени

Аграрният сектор: Искането за оставка на министър Вътев продължава, не можем да бъдем подкупени

Протестите за оставката на министъра на земеделието останаха скрити от медиите

Инициативният комитет, включващ 26 браншови организации от сектор Земеделие, не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството на Република България и няколко земеделски организации, затова на 13.02.2024 г. протестите за спасяване на българското земеделие продължават!

Настояваме за адекватна политика в сектора, която да защитава интереса на всички браншове и за незабавна оставка на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев заради несправянето с проблемите на земеделието в България и целенасоченото разделение и противопоставяне на неправителствените организации!

По време на срещите в МС нито една от организациите от Инициативният комитет не бе допусната на масата на преговорите да защити членуващите в нея земеделски производители.

Не сме съгласни шепа браншовици да представят, да поемат ангажименти и да  подписват споразумение от името и за сметка на целия сектор. Протестите за оставката на министъра на земеделието останаха скрити в голяма част от медиите. Сблъскахме се с пропагандиране и вменяване в обществото, че исканията ни са политически, а действията ни бяха определени като „неадекватни“. Бяха регистрирани опити за всяване на страх от органите на реда към българските фермери на различни места в страната. 

Няма да позволим да бъдат провалени дългогодишните усилия на всички земеделски производители за развитие на българското земеделие и продоволствена сигурност!

Протестите продължават:

-         Северен Централен район

„Земеделските производители, които са на пътищата, са неудовлетворени от политиката, провеждана в сектора, и настояват за оставката на министъра. Фермерите имат нужда от дългосрочна визия, от адекватна подкрепа в точното време, защото голяма част от сектор Животновъдство ще бъде ликвидиран в следствие на водената в настоящия момент политика“, заяви земеделски производител от района.

-         Югоизточен район

„Докато не бъдат удовлетворени исканията ни, протестите няма да спрат. Тези средства, които предлага правителството, не са достатъчни и няма да покрият загубите ни дори частично. Има стопани, които вървят към фалит. Ще отделим ресурс, хора и машини, за да продължим да преследваме целите си и от понеделник отново на главен път Елхово – ГКПП Лесово“, сподели Николай Димов, земеделец, животновъд и зам.-председател на УС на АЗПБ.

-         Югозападен район

„Имаме точка за протест в град Сапарева баня на главен път Самоков-Дупница и в  Кюстендил на изхода посока София. В Благоевград сме на полигона, като затворихме АМ “Струма” и главен път Е79 в продължение на 1 час. Изходът към Кулата също бе затворен за кратко. За понеделник разписваме отново същите протестни точки“, споделя Юлия Коюнджийска, животновъд и зам.-председател на УС на „Обединени български животновъди“.

-         Североизточен район

„В 4 основни точки се провеждат и протестите на производителите от Варненска област. Това са две места по пътя Варна-Бургас, разклона на с. Градинарово на пътя Провадия – Дългопол и в района на местността „Чудните скали“ на път Провадия-Айтос. Пътищата се затварят с искането за оставката на министър Вътев. Не трябва да разделяме бранша, настояваме за урегулиране на пазара, за да можем да оцелеем“, коментира Иван Иванов, зърнопроизводител от Ветрино, обл. Варна.

-         Северозападен район

От началото на протестите животновъди от Северозападна България и представители на „Съюз на говедовъдите в България“ с над 30 трактора и друга тежка техника блокираха двата пътя : Видин - Арчар - Монтана и Видин - Лом – Русе.

Представители на Инициативният комитет, включващ 26 браншови организации, ще проведат пресконференция в понеделник – 12.02.2024 г., от 11 часа в Национален пресклуб на БТА. На нея ще бъде представена декларация с подробните искания на Инициативния комитет, както и на тези организации, които постоянно се присъединяват към несъгласните с водената политика в сектор Земеделие.

Инициативният комитет призовава всички земеделски производители, които не са съгласни с прилаганата политика в сектора, както и от постигнатите псевдодоговорености с шепа подбрани хора и настояват за оставката на министър Вътев, да продължат протестите по места от понеделник и да излязат на мащабен протест във вторник – 13.02.2024 г. пред сградата на Министерски съвет в София.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.