Брането изисква специални предпазни мерки, а варенето й на паста се прави с противогаз и облекло като за работа с бойни отровни вещества
Тя е дълга само 2.5 см, отгледана е в Австралия и е най-лютият зеленчук в света. Брането изисква специални предпазни мерки, а варенето й на паста се прави с противогаз и облекло като за работа с бойни отровни вещества.
Чили от сорта "Тринидад Скорпион Бъч Т" се оказа с най-високото съдържание на капсаицин - веществото, на което се дължи подлютяващият ефект.
Лаборатория в Мелбърн е измерила 1.46 милиона единици SHU (съкращение от Scoville Heat Units по името на създателя на скалата за лютивост - американският аптекар Уилбър Сковил - бел.ред.). Това е повече от досегашните 1.38 милиона SHU, отчетени при екземпляр от идващата от Индия и Бангладеш чушка сорт "Нага Вайпър". За сравнение - обикновената люта чушка, масово разпространена в България, има 2500-8000 SHU.
Група австралийци подеха кампания новият шампион официално да бъде вписан в Книгата на рекордите "Гинес". Чушката-убиец е от тазгодишната реколта от района на Морисет на около 90 км от Сидни.
"Получих халюцинации, трябваше веднага да легна, не можех да ходя 20-ина минути, виеше ми се свят. Това е толкова жестоко, че никога няма да повторя", описва преживяването от ядене на чушката Марсел де Вит, един от създателите на зеленчука. Той допълва, че вече напълно разбира защо за полицаите е създаден лютив спрей за разгонване на демонстрации.
"Бъч Т" идва от името на Бъч Тейлър, собственик на компанията Zydeco Hot Sauce и откривател на този сорт. Според Де Вит тайната на успеха вероятно се крие в т.нар. сок от червеи - силно концентриран тор от фермите за червеи.
Все пак Де Вит твърди пред "Ройтерс", че едно от любимите му удоволствия е закуска от сандвич с фъстъчено масло с мъъъничко чили. "Първо усещате аромата, а жегата идва после. Все едно че ядеш горяща плодова салата."