1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Бирманският питон притежава вродено чувство за ориентация

Бирманският питон притежава вродено чувство за ориентация

Проучването показва, че една от най-големите змии в света има вътрешен компас и навигационна карта

Бирманският питон притежава вродено чувство за ориентация, което му позволява да се прибира "у дома", без много да се лута, дори ако е преместен на десетки километри, твърдят изследователи в проучване, публикувано в сряда.

Бирманският питон (Python bivittatus) известен още като тъмен тигров питон, е една от най-големите змии в света. Обитава големи и разнообразни територии в тропическите и субтропически части на Южна и Югоизточна Азия, но се приспособи сравнително отскоро и в блатата на известния национален парк Евърглейд в щата Флорида, САЩ, вероятно след като е бил изпуснат от невнимателни собственици. Този питон е близо до върха на хранителната верига и просперитетът на вида във Флорида вече заплашва местното биоразнообразие, отбелязва БГНЕС.

Изследователите залавят шест от тези влечуги, поставят ги в непрозрачни кутии и ги пренасят, за да ги пуснат от различни разстояния между 21 и 36 километра. Благодарение на малък предавател, те проследяват движението на питоните и измерват пътя и скоростта им.

След като са освободени, змиите незабавно са се отправили обратно към мястото, на което са заловени. Пет от животните са открили обратния и са се озовали близо до целта с разлика от пет километра. По неизвестни причини, малко преди да се прибере, шестият питон променил посоката.

Питоните пътешествали между 94 и 296 дни, като показали "ясно определена решимост да се върнат у дома", показва изследването, публикувано в списанието Biology Letters на Британската академия на науките, цитирано от АФП.

"Проучването показва, че бирманският питон има вътрешен компас и навигационна карта", твърдят авторите. Талантът за навигация на питона предполага, че той е надарен със силно чувство за собственост върху своята територия. Това може да помогне в борбата срещу този вид, който превзема територии, като се определят предварително рисковите зони, в които той може да се настани. За първи път такова чувство за ориентация, чийто произход остава мистерия, се идентифицира при змии.

Бирманският питон може да достигне над 5 м дължина, ловува без да подбира от птици до сърни, като не пропуска и алигаторите. Той първо задушава плячката си, след това я поглъща цяла.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.