1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Днес ни очаква облачно време с повсеместни снеговалежи

Днес ни очаква облачно време с повсеместни снеговалежи

Застудяването в страната ще продължи

Днес (26.01.2013 г.) времето ще бъде облачно, с повсеместни интезивни снеговалежи, на места, главно в югоизточната половина от страната. В по-голямата част от България, с изключение на крайните югозападни райони, ще се образува снежна покривка. Ще се задържи ветровито, с умерен и силен североизточен вятър, с който ще продължи да нахлува студен въздух. В Източна България и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Температурите – към 14 часа ще бъдат от минус 4°С - минус 5°С в североизточните, до около 4°С в крайните югозападни райони. В София - минус 2°С. Застудяването в страната ще продължи. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), БАН.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще вали сняг, като в Рило-Родопската област снежната покривка ще се увеличи значително. Вятърът по високите части ще е умерен и силен от югоизток. Ще има снежни виелици. Температурите ще се понижат и на височина 1200 метра дневната ще бъде минус 5°С, на 2000 метра - около минус 10°С.

Над Черноморието ще бъде облачно и ще вали сняг. Вятърът ще бъде умерен и силен от североизток, към края на деня - вече от север; ще достига до 15-20 м/сек. Максималните температури ще бъдат от минус 3°С до 1°С.

Заради обилни снеговалежи за днес е обявен оранжев код за областите Смолян, Кърджали и Хасково. От НИМХ предупреждават за метеорологични явления с голяма интензивност.
Жълт код заради обилен снеговалеж и силен вятър пък е обявен за областите Силистра, Добрич, Разград, Шумен, Варна, Търговище, Бургас, Ямбол и Сливен. Код "жълто" означава, че времето е потенциално опасно. "Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете" съветват от НИМХ.

За останалата част от страната не са прогнозирани опасни метеорологични явления.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.