1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Езиковото многообразие на Европа се разкрива в пътуваща колекция

Езиковото многообразие на Европа се разкрива в пътуваща колекция

Уникални издания на Oмировата „Одисея“ са в България

Eвропейската Комисия в България организира изложба в София на съвременни издания на Oмировата „Одисея“ на 24-те официални езика на Европейския съюз. Тя  се осъществява с любезното домакинство на  Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, която ще представи уникални издания на творбата от края на XIX – началото на XX век.
 
Днес, 28 октомври 2014 г. от 11:00 ч.  е официалното откриване в западното крило на Националната библиотека. Ученици от Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил – Философ“ и студенти от специалност Класическа филология в СУ „Св. Климент Охридски“ ще представят откъси от творбата. Изложбата може да бъде посетена от  28.10.2014 г. до 5.11.2014 г.

Целта на пътуващата колекция е да покаже колко непреходна е древната епопея в европейската култура, като същевременно илюстрира езиковото многообразие на Европа. Тя се провежда по инициатива на местните служители на Дирекцията за писмени преводи на Европейската комисия в държавите членки и гостува в София след Загреб, Париж, Виена, Рим и Букурещ и на път за Любляна, Будапеща и Талин, преди да приключи в Атина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.