1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Фестивал на хвърчилата в Шабла

Фестивал на хвърчилата в Шабла

Събитието ще се проведе на 27 септември

Тази година четвъртото издание на Фестивала на хвърчилата край Шабла ще се проведе на 27 септември (събота) от 10 до 18 ч. на обичайното място – местността „Малкото море“, южно от фара на нос Шабла.

Фестивалът е посветен на световно застрашения от изчезване вид птица – червеногушата гъска и се организира в рамките на проект "Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска в България", финансиран по програма LIFE + на Европейския съюз и изпълняван от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Програмата на фестивала включва парад на хвърчилата, демонстрации по майсторско управление на хеликоптери, работилници за хвърчила на място, игри и състезания за деца и родители, конна езда, пътешествия с каяци в морето, екскурзии за наблюдение на птици, фотоизложба, библиотека под открито небе, палатка на приказките, презентации, филмови прожекции и други изненади. Пълната програма на фестивала може да намерите ТУК.

По време на фестивала може да бъде разгледана фотоизложбата „Пътят на червеногушите гъски – от Сибир до България“. Изложбата, която разказва за живота на емблематичния за Добруджа вид птица, включва 20 фотографии на автори от България, Русия, Норвегия и Великобритания.

Във фестивалната зона ще бъде изградена библиотека под открито небе, наречена „За дивата природа“. Библиотеката включва художествени творби на български автори и печатни издания на БДЗП – определители, атласи и списания.

В близост до библиотеката ще бъде обособена зона за почивка, където гостите на фестивала могат да се насладят на живописната степ и морето.

В Зеления образователен център в Шабла ще могат да бъдат разгледани селектирани фотографии от фото-пленерите „Фестивал на хвърчилата Шабла“ през 2012 и 2013 г.

По време на фестивала гостите ще имат възможност да опитат местни продукти от павилионите за продажба – рибена супа, мед, сок от ябълки и други храни от местни производители и ресторантьори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.