1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Французи показват земеделие на Луната

Французи показват земеделие на Луната

Централна роля в експериментите играят различни технически решения, разработени от Центъра за изследване на Космоса в Париж

Някой ден Земята може да се окаже тясна за човечеството и то ще бъде принудено да търси нови места за живот. Най-близкото извънземно небесно тяло е Луната. Към него са насочили поглед френски учени, които експериментират с методи за селско стопанство на лунната повърхност.
 
Централна роля в експериментите играят различни технически решения, разработени от Центъра за изследване на Космоса в Париж. Там учените търсят начини за трайно изхранване на хората извън Земята. Според тях е възможно на Луната или дори на Марс да се отглеждат зеленчуци.
 
Освен че на земния спътник няма атмосфера, която да защитава каквито и да е форми на живот от слънчевите лъчи, самата почва също не е особено подходяща за земеделие, тъй като повърхностният слой е каменист или песъчлив. При контакт с вода тази почва се превръща едва ли не в бетон. Затова усилията на експертите са насочени към земеделие в лабораторни условия.
 
На наскоро проведеното авиошоу в Бурже те представиха технология, която би могла да помогне на обитателите на база на Луната или на Марс да се изхранват устойчиво и здравословно. При този метод растението е поставено в съд с формата на спирала, която държи семената и корените. Самата спирала е изработена от лунна почва и органични отпадъци, а идеята е тя да се произвежда на място с помощта на 3-Д-принтер. Според изчисленията, системата ще изразходва 30 пъти по-малко вода и 100 пъти по-малко енергия от най-икономичните вертикални системи на Земята. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.