1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във Велико Търново

Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във Велико Търново

Набелязват се мерки срещу разпространението на птичи грип и Африканска чума по свинете

Извънредно заседание на Областната епизоотичните комисия за набелязване на мерки срещу разпространението на птичи грип и Африканска чума по свинете се проведе във Велико Търново. Причината са случаи на заразени животни в съседни държави.

Африканската чума е пренесена в Европа с товарен кораб от Мадагаскар. Огнище в Молдова е установено тази година. Болестта се разпространява чрез пряк контакт или ухапване от кърлеж и е изключително смъртоносна. Ваксина няма. Областната епизоотична комисия в старата столица призовава към засилване на граничния контрол и повишаване степента на биосигурност във фермите. Да се вземат проби от отсреляния дивеч и да се загробват биологичните остатъци след дране. В превенцият ще бъдат ангажирани  всички специалисти еколози, ловци, горски работници и полиция, тъй като болестта се развива и в дива среда.

Високопатогенна инфлуенца по птиците, известна като птичи грип, е констатирана в пет страни от Евросъюза. За ограничаване на вируса е необходим контрол върху водоемите и стриктно спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти и пазарите на птици. Експертите призовават още да не се допуска извеждане на животни извън дворовете, както и контакт с други птици. Фуражът да се съхранява в закрити помещения. При отклонение в здравословното състояние на отглежданите свине и птици, или при завишена смъртност, е необходимо и да се уведомят незабавно обслужващият обекта ветеринарен лекар или кметът на населеното място.

Автор: Цветелин Илчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.