1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Какъв тип ъглов профил от гипсокартон е най-подходящ за вашия дизайн?

Какъв тип ъглов профил от гипсокартон е най-подходящ за вашия дизайн?

Може да намерите от стандартните 90-градусови ъгли до арки и ръбове, които не завиват

Ако не бяха ъглови перли и гипсокартон, външните ъгли и ръбове на гипсокартон, които за други материали биха изглеждали неравномерни и нерафинирани. В противен случай по-голямата част от времето ще бъде изразходвано за изграждане или заточване на ъглите до прави, остри ръбове с помощта на режещи инструменти и съединения за фуги. Въпреки че подобно начинание може да работи в краткосрочен план, ъглите лесно ще се повредят дори при незначителни удари и слягане на сградата.

Може да намерите ъглови профили за почти всеки дизайн на стена. От стандартните 90-градусови ъгли до арки и ръбове, които не завиват.

 

Основните категории включват:

 

Метални ъглови профили

Най-често срещаният и най-евтиният ъгъл е от поцинкован метал. Лесно се поставя с избраните от вас пирони, винтове, скоби, смес или лепило, устойчив е на ръжда и издържа на леки повреди след поставяне. Дългите ленти обаче могат да се усукват или огъват по време на транспортирането, ако не се третират внимателно. Това е и най-лесният продукт за овладяване от неопитни монтажници на гипсокартон.

 

Винилни ъглови профили

Винилните ъгли са пластмасовата версия на металните ъгли и са по-малко податливи на повреди по време на транспортиране. Можете също така да ги поставите със същите разнообразни методи, въпреки че може да се нуждаете от специална смес/лепило, ако не използвате механични крепажни елементи.

 

Гипсокартон J-bead & L-bead

Ъглите J-bead & L-bead са наречени така поради техните профилите на напречно сечение. Ако погледнете надолу по дължината на частта, ще видите, че фланците приемат формата на буквата L или J.

J-образната издатина покрива ръба на листа на стенната плоскост, където не завършва в ъгъл, като например около вътрешността на отвора за достъп до тавана или където гипсокартонът се среща с решетката за акустични панели.

L-образната издатина е с един фланец по-дълга от другата, затваря ръба на гипсокартона, където влиза в контакт с друг материал, като например дървен перваз, каменна зидария или плот.

 

Разширителни фуги

Тъй като гипсокартонът, подобно на почти всичко останало, се разширява и свива от топлина и влажност, монтажниците трябва да оставят малки празнини - около четвърт инч - не повече на всеки 30 фута. Тези празнини могат да бъдат запечатани с U- или V-образни винилови или цинкови ленти, които се огъват при движението на гипсокартона, създавайки професионално покритие.

Ъглов профил за арка

Ъгловите профили за арки имат способността да се огъват, за да прилягат перфектно към ъглите на арката. Изработени са от винил, лесни са за обработка и се поставят с лепило като спрей.

 

Заоблен ъгъл

Когато вашият дизайн изисква заоблени ъгли, а не остри, ще се нуждаете от профил със заоблени ъгли. Предлага се в различни радиусни профили, така че да можете да създавате арки, които варират от тънки до архитектурно ярки.

 

Облицовка с хартия

За превъзходни ъглови профили и тапицерии, които са устойчиви на напуквания и се монтират бързо, можете да изберете да ги облицовате с хартия. United States Gypsum (USG) ламинира хартията върху поцинкования метал, така че сместа за гипсокартон да залепне лесно. Облицовката преодолява типичните проблеми, свързани с движението и слягането на сградата, което може да доведе до отдръпване на тапицерията и тя да бъде видима.

С големия избор от ъглови профили и облицовки, ако се нуждаете от помощ при избора на това, което най-добре отговаря на вашия дизайн и умения, моля не се колебайте да се консултирате с нашия опитен, знаещ персонал на DMS.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.