1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Кравите нуждаят ли се от адвокат

Кравите нуждаят ли се от адвокат

В Швейцария днес провеждат референдум за това


Трябва ли държавата да назначи адвокати, които да представляват животните в съда? На този въпрос отговарят днес швейцарците с референдум.
Привържениците на идеята твърдят, че това ще допринесе за по-малкото случаи на жестоко отношение към животни или липса на грижи за тях, защото лошите стопани ще бъдат наказвани.
Противниците обаче контрират, че Швейцария, която вече има строги закони за защита на животните, няма нужда от допълнително законодателство в тази област.
Кантонът Цюрих всъщност вече от няколко години има адвокат на животните, пише Би Би Си.
Антоан Гьотшел, който в момента заема този пост, е единственият държавен адвокат в Швейцария, който представлява животни в съда.
Негови клиенти са кучета и котки, морски свинчета, крави, коне и овце, а неотдавна към списъка се прибави и щука, уловена в Цюрихското езеро.
Рибарят, хванал щуката, бил даден под съд от организация за защита на животните, която се възмутила, че битката за изваждане на рибата от водата продължила десет минути и щуката се мъчила прекалено дълго, преди да умре.
Гьотшел загубил делото, но това не го разколебава. Той вярва, че назначаването на адвокати за тези, които не могат сами да изразят позицията си, е същината на правосъдието.
Освен това хората, които са обвинени в малтретиране на животни, много често си наемат адвокати, които да ги защитават. Защо тогава някой да не говори и от името на безмълвните, е неговият аргумент.
Привържениците на идеята изтъкват, че откакто в Цюрих е създадена тази длъжност, рязко са се увеличили обвиненията в жестоко отношение към животни. Гьотшел има средно по над сто успешни дела годишно, докато в други кантони те са не повече от едно две.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.