1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Кучето Дадо донесе купа от Алпите

Кучето Дадо донесе купа от Алпите

ХVІІІ-я Европейски шампионат по полево изпитание за гончета се е провел на 9 и 10 октомври 2010 г. в гр. Мартини, Швейцария

Кучето Дадо донесе награда за Стралджа в ХVІІІ-я Европейски шампионат по полево изпитание за гончета, съобщи Надя Жечева, общински експерт връзки с обществеността, пише dariknews.bg.

Това става известно едва вчера, въпреки че шампионатът  се е провел на 9 и 10 октомври 2010 г. в гр. Мартини, Швейцария. По информация на н.с. инж. Григор Пенев, държавен експерт в Дирекция „Лов и охрана на горите и дивеча" в  ИАТ, са участвали 14 държави, като България  е първата бивша социалистическа държава, която е взела участие в състезанието със съдействието на президента на  Швейцарския клуб на породата „Сегуджо бернезе" - Джовани Бромана.

Около 500 участници-породисти гончета,  премерили ловни способности и сили. Откриването и провеждането на шампионата било съпроводено с множество атрактивни мероприятия. На състезателите с жребий били определени терените  за изпитание и съдиите. За България те били от Норвегия,  Австрия и Швейцария, а изпитанието  на кучето Дадо, порода  „Сегуджо бернезе" със собственик Живко Стоянов, било на около 20 км от гр. Мартини. То било с продължителност 4 часа, като чрез сателит е проследявано движението на кучето по терена. Поради недоразумение кучето е уловено от местен жител близо час преди края на изпитанието му и  участието му е прекъснато, но Дадо вече е натрупал достатъчно актив, за да заеме престижното трето място. Така водачът му Живко Стоянов от Стралджа получи и се завърна  в родината с една от алпийските купи на шампионата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.