1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Остров ще компенсира с пари жителите си, които замърсяват малко и живеят здравословно

Остров ще компенсира с пари жителите си, които замърсяват малко и живеят здравословно

Програмата е финансирана от Австралийския съвет за проучвания и местните власти

Малък тихоокеански остров между Австралия, Нова Зеландия и Нова Каледония ще компенсира с пари жителите си, които замърсяват малко и живеят здравословно, разказва Франс прес, цитиран от vesti.bg.

Островът Норфолк (35 кв.км и 2000 жители) е идеално място за изпробване на зелените идеи, свързани с двете големи предизвикателства на съвременното общество - затоплянето на климата и затлъстяването, твърдят учените, подготвили проекта.

Имаме напълно автономен остров, разположен на 1700 км от австралийския бряг, лесно е да се изчисли какво влиза и излиза от него, обяснява Гари Егър от университета "Садърн крос" близо до Бризбейн и ръководител на екипа, съставил програмата.

Всеки от жителите на острова ще получи карта с въглеродни кредити, която ще представя при плащане на сметката за ток, купуване на гориво и пазаруване на хранителни продукти.

Тези, на които им остават единици в картите, ще могат да ги разменят за пари в брой, а онези, които харчат най-много, ще трябва да си купят допълнителни единици.

Програмата е доброволна и има за цел да намали потреблението на електроенергия и бензин, както и вноса на храни.

Тя ще започне в началото на 2011 г. и ще продължи три години. Финансирана от Австралийския съвет за проучвания и местните власти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.