1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Откриха неочаквано свойство на кофеина

Откриха неочаквано свойство на кофеина

Изследвания на учени показаха, че кофеинът е много ефективно болкоуспокояващо средство

 

Съвсем малка концентрация е достатъчна за игнориране на белтъка TRPA1, който е рецептор на болката в периферните нерви

 Изследвания на учени от Националния институт по физиология (National Institute for Physiological Sciences - NIPS) в Оказаки показаха, че кофеинът е много ефективно болкоуспокояващо средство, съобщава Mainichi Shimbun.

Групата изследователи, ръководена от професор Йосихиро Кубо (Yoshihiro Kubo), е използвала за експериментите слаб (под два грама на литър) воден разтвор на кофеин. Оказало се, че даже такава малка концентрация е достатъчна за игнорирането на белтъка TRPA1, който изпълнява ролята на основен рецептор на болката в периферните нерви.

Известно е, че паренето на горчицата или чесъна човек чувства благодарение на TRPA1, а не на вкусовите рецептори. Японските учени стимулирали TRPA1 с горчица, а след това се опитали да потушат реакцията на белтъка с кофеин. Опитите били напълно успешни.

Според професор Кубо, кофеинът успешно се справя с пулсиращата болка, а освен това има и редица други неизвестни до този момент свойства. Ученият признава, че изследванията продължават и има още много въпроси без отговор. Поради това е твърде рано да се говори за създаване на нов високоефективен болкоуспокояващ препарат на основата на кофеин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.