1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Почти 1,7 тона слонова кост са конфискувани в Того

Почти 1,7 тона слонова кост са конфискувани в Того

Доходоносната контрабанда създаде голяма престъпна мрежа в Африка

Почти 1,7 тона слонова кост са конфискувани на 23 януари от полицията в контейнер на пристанище Ломе. Това е рекордно, за полицията в Того, количество. Министърът на околната среда и горите на страната Андре Джонсън е съобщил за заловената контрабанда пред АФП във вторник.

"550 парчета слонова кост и 77 цели слонски бивни с общо тегло 1689,45 кг са били разпределени в торби в контейнер, натоварен с дървен материал предназначен за Виетнам", каза министърът.

Слоновата кост е открита при проверка на транзитен товар на пристанището. Товарът е задържан, издирват се членове на контрабандната мрежа. Това е една от най-големите нелегални пратки от слонова кост, конфискувана някога в Того. През август 2013 г. 700,5 кг слонова кост, голяма част с произход от Чад, бяха конфискувани от магазин в Ломе, отбелязва БГНЕС.

Международната търговия със слонова кост беше забранена през 1989 г. с Конвенцията за забрана на международната търговия със застрашени видове. Трафикът обаче нарасна неимоверно през последните години поради увеличеното търсене в Близкия изток и Азия, където слонските бивни се използват за производството на декоративни предмети и от местни лечители.

Доходоносната контрабанда създаде голяма престъпна мрежа в Африка, с която се борят властите на континента. Броят на африканските слонове намалява и популацията вече се изправи пред заплаха от изчезване. /БГНЕС /На снимката: Заловена контрабанда на слонова кост в Китай.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.