1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Продължава подписката за изравняване на евросубсидите за български фермери с тези на ЕС

Продължава подписката за изравняване на евросубсидите за български фермери с тези на ЕС

Списъците ще бъдат изпратени в Европейската комисия до еврокомисаря по земеделие Дачиан Чиолош

Инициативният комитет за провеждане на референдум за изравняване на земеделските субсидии в Европейския съюз реши да продължи подписката и след изтичането на тримесечния срок, в който може да бъде подкрепена инициативата, съобщиха от Земеделския народен съюз. На 8 септември т.г. инициативен комитет внесе в парламента уведомление за начало на подписка за свикване на национален референдум с въпрос: Да поиска ли българското правителство предоговаряне на земеделските субсидии в Европейския съюз?”. Предвиденият от Закона за пряко участие на гражданите в държавна власт и местно самоуправление тримесечен срок, в който българските граждани можеха да подкрепят инициативата за изравняване на евросубсидиите за българските фермери с тези в страните в „стара Европа, изтече на 8 декември 2010 г. За времето, в което траеше подписката, са събрани 182 500 подписа.

Инициативният комитет взе решение подписката да продължи, като списъците ще бъдат изпратени в Европейската комисия до еврокомисаря по земеделие Дачиан Чиолош. Това е по-удачният вариант за въздействие върху Европейската комисия за вземане на решение за изравняване на земеделските субсидии в Европейския съюз. Отношението на българския парламент към досегашните представени подписки показва, че депутатите не са склонни да взимат решения за провеждане на национални референдуми.

Като инициатор на подписката Земеделски народен съюз изказва съжаление за изключително слабата подкрепа на браншовите съюзи в областта на земеделието, чиито представители се включиха в инициативния комитет, но с това се изчерпа тяхната дейност.

Инициативният комитет за провеждане на референдум за изравняване на земеделските субсидии в Европейския съюз благодари на всички български граждани, които подкрепиха подписката, за техния патриотизъм и гражданска доблест и ги уверява, че техните усилия ще се увенчаят с успех.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.