1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени откриха в североизточната част на Австралия три вида гръбначни

Учени откриха в североизточната част на Австралия три вида гръбначни

Снимка:

Животните до скалистото плато в националния парк "Кейп Мелвил" са оцелели милиони години в един и същ хабитат

Учени откриха в североизточната част на Австралия три вида гръбначни, които са живели в изолиран район от милиони години, съобщи Франс прес. Конрад Хоскин от университета Джеймс Кук и телевизионен екип на "Нашънъл джиографик" били транспортирани с хеликоптер до скалисто плато в националния парк "Кейп Мелвил" в Куинсланд. То е съставено от гранитни скали. Досега бяха извършени изследвания в подножието му, но самото плато е до голяма степен неизследвано, тъй като достъпът до него е много труден, пише БТА.

"Горната част на платото е един изгубен свят, заяви Хоскин. Откриването на новите три вида е нещо невероятно." Учените попаднали на малък гекон, който е изчезващ вид в Австралия и го нарекли Saltuarius eximius. Влечугото достига на дължина двайсетина сантиметра, има кръгли очи и опашка с листовидна форма. То вероятно е оцеляло от древни времена, когато тропически гори са покривали голяма част от територията на Австралия. От биологична гледна точка е твърде различно от своите "братовчеди" и е седмият подвид на австралийските гекони. Учените идентифицирали също нов вид гущер със златисти люспи по кожата си.

Другата находка е жаба, която през сухия сезон се крие в образуващите нещо като лабиринт цепнатини в скалите, където температурите са по-ниски и въздухът е по-влажен. "Откриването на три неизвестни досега вида гръбначни би било изненадващо на слабо изследвания остров Нова Гвинея, а е още по-интригуващо в Австралия, отбеляза Хоскин. Животните на това плато са оцелели милиони години в един и същ хабитат, а това е изумително." Резултатите от изследването са публикувани в Zootaxa.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.