1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени разработват електропроводници за компютри на марулена основа

Учени разработват електропроводници за компютри на марулена основа

Опитите са проведени в Западния университет в Англия

Учени от Западния университет в Англия са провели опити с покълнали на 4 дни марули. С резултатите те предполагат, че в бъдеще ще могат да се произвеждат саморастящи електропроводници, с които ще бъдат създавани биологични компютърни системи и дори биороботи, пише freshplaza.com.

За провеждането на опитите са използвани два електрода от проводимо алуминиево фолио, върху които е било разположено покълналото растение с краища, потопени в дистилирана вода. След пускането на ток от 2 до 12 волта, учените са забелязали балансиран трансфер на входно и изходно напрежение. При напревени измервания в процеса на протичане на електрически ток, кълнът отчитал постоянно съпротивление, което с времето се променяло. Изводът, до който стигнали учените бил, че изходният ток е с 1.5 до 2 волта по-нисък от входящия, така че при прилагане на електрически ток с напрежение от 12V изходната енергия излиза на 10 волта.

Изследователите вярват, че с напредването на времето ще бъдат открити нови, по-надеждни методи за разпределение на кореновата система на растението между живи и силиконови компоненти, като по-този начин ще може да се създадат биохибридни саморастящи електровериги.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.