1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Новите технологии – задължителни в животновъдните стопанства

В АГРОФОРУМ: Новите технологии – задължителни в животновъдните стопанства

И още: Земеделските кооперации – пример за оцеляване и развитие

Възможно ли е чрез храната животните да намалят въглеродния отпечатък. Това е една много интересна тема, която усилено е коментирана в Европа заради влиянието на животновъдството върху околната среда.

Новите технологии и иновациите оказват положителен ефект върху конкурентоспособността на животновъдните стопанства. Как – разказват ветеринарният лекар Мирослав Василев и експертът по технологично оборудване Матиас Крайнберг.

Организацията за опазването на редки видове и местообитания Зелени Балкани стартира проект за връщане на брадатия лешояд в България и на Балканите. Ето как се реализира целта за реинтродукция на брадатия лешояд - символа на българската природозащита.

За 30 години земеделските кооперации не само оцеляха, но и се развиват успешно. Затова имат бъдеще. Около 1 100 000 декара или 35% от обработваемата земя на област Добрич се обработва от земеделски кооперации. Членовете на Областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа“ обработват около 450 000 декара. Работят с нова и модерна техника. Играят важна социална роля в малките населени места.

Генетичният материал е от особено значение за създаване на нови устойчиви сортове. Какво изисква развиването на местни популации и включване на нов материал в генотипа на царевицата. Тенденция от години в световен мащаб е да се използва ограничен брой линии при създаване на хибриди. Какви са опасностите - разказва доцент Петровска.

Подробности по тези теми гледайте тази събота 07 октомври в предаването АГРОФОРУМ - премиера в 07:30 ч само по АГРО ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.