1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Америка създадоха първия сладолед с твърд алкохол

В Америка създадоха първия сладолед с твърд алкохол

Пробивът беше осъществен от Валъри Лъм и Джениз Адисън, които успяха да стабилизират алкохола, като използваха желатин

Американски сладкарки създадоха първия сладолед с твърд алкохол и осъществиха пробив и истинско постижение в бранша, тъй като спиртът, както е известно, замръзва много трудно, съобщи Би Ти Ви.

Досега майсторите на сладоледа успяваха единствено да му предадат алкохолни аромати чрез есенции, които ухаеха на уиски, коняк, ром и други. Но нямаше замразено лакомство с твърд алкохол, защото неговата температура на замръзване е много по-ниска от тази на водата и млякото - етиловият алкохол, известен още като етанолът е с точка на замръзване от -114,15 градуса по Целзий.

Пробивът беше осъществен от Валъри Лъм и Джениз Адисън, които успяха да стабилизират алкохола, като използваха желатин. След многобройни експерименти двете упорити дами успяха да разработят метод, при който да замразят 80% алкохол и да го смесят с 20% сладолед.

Дуетът откривателки, който е достоен за Нобелова награда за химия, издаде и книга, посветено на новото изобретение, съдържаща 50 силно упояващи сладоледа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.