1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Канада дават награди за най-грозната тревна площ

В Канада дават награди за най-грозната тревна площ

Няколко общини в района на Ванкувър предприемат по-необичайни мерки заради сушата

На фона на необикновено дългата суша, обхванала западните региони на Канада, местните власти налагат все по-строги ограничения за ползването на водните ресурси. Понякога обаче дори забраните не помагат, затова няколко общини в района на Ванкувър предприемат по-необичайни мерки.
 
За да стимулират своите граждани да пестят вода, градчетата Порт Кокилтъм, Абътсфорд, Мишън и Чилиуак обявиха награда за… най-грозната затревена площ. Всеки, който изпрати снимки на своята занемарена ливада пред къщата, може да спечели ваучър за пазаруване в местни магазини.
От администрацията на Порт Кокилтъм признават, че идеята е хем шеговита, хем може да накара повече хора да се замислят как използват ценните природни ресурси и да спазват наложената забрана за поливане на тревните площи. При нарушение на забраната общината може да наложи глоба в размер на 500 канадски долара. Отличията за най-грозната ливада ще бъдат раздадени след обществено гласуване и са на стойност между 100 и 150 долара.
 
Подобни конкурси провеждат и другите градчета, като там вместо ваучери общините обещават да опростят на победителите между 50 и 150 долара от сметките за водоползване.
Има, разбира се, и граждани, които са против ограниченията и забраните и държат да поливат своята трева. На тях от службата по озеленяване във Ванкувър отговарят, че тревните площи не са естествена природна среда, а са създадени от човека. Затова и да се откажеш от своята трева пред къщата не е същото, като да се откажеш от нещо жизнено необходимо. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.