1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Зоопарка в Стара Загора ще градят демонстрационен център в старинен стил

В Зоопарка в Стара Загора ще градят демонстрационен център в старинен стил

Ще представлява етнографска атракция и жив музей на открито за прабългарски спортни занимания

Демонстрационно-атрактивен център в старинен стил ще бъде изграден в Зоопарка в Стара Загора. Впечатляващият замисъл е на Сдружението с нестопанска цел „Бага-тур”, популярно като Прабългарската школа за оцеляване, която организира спектаклови хореографии, обучения по стрелба с традиционен лък и екстремни бойни изкуства.

Идеята за центъра е върху площ от 2 952 квадратни метра в Зоопарка да се създаде етнографска атракция и жив музей на открито, където ще се упражняват прабългарски спортни занимания на чист въздух. Обликът и съоръженията ще бъдат изградени от екологични материали в старинен стил. Мястото ще е предназначено за обучение, отдих, спортуване и тренировки на любителите на този вид занимания.

Основни потребители на Демонстрационно-атрактивния център ще бъдат подрастващи, младежи, туристи от страната и чужбина, както и клубове, които развиват подобни дейности – стрелба с лък от земя и кон, историческа фехтовка и други, възстановяващи античния и ранния средновековен свят. Чрез обучения в прабългарски дисциплини, младите ще имат възможност да опознаят българската история, култура и природа. Като бонус те ще изградят физическия си облик, ще подобрят дисциплината си и самодисциплината като форма на обществена отговорност.

Центърът ще бъде разработен и в посока работа с деца в неравностойно положение. Основна част от работата ще са заниманията по хипотерапия – лечебна езда, тъй като отдавна е известно, че тези интелигентни животни, конете, оказват положително въздействие върху здравето на хората.

Поземленият имот в южната част на Зоопарка в Стара Загора ще бъде отдаден под наем на „Бага-тур”.

автор: Нина ЙОВКОВА

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.