1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Във фонд „Земеделие“ се въвеждат улеснения за кандидатите по Програмата за развитие на селските райони

Във фонд „Земеделие“ се въвеждат улеснения за кандидатите по Програмата за развитие на селските райони

Фермерите ще проверяват онлайн на какъв етап са проектите им

Кандидатите за субсидии по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) вече могат да следят как се движи разглеждането на проектите им дистанционно, без да е необходимо да изискват специални справки от Държавен фонд "Земеделие", пише investor.bg.

Информацията е достъпна на интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие“ и е тествана успешно преди и по време на Великденските празници, съобщи при първата си пресконференция изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов.

Експертите са откроили 15 фази от постъпването на проекта до неговото изплащане, така че при проверката хората да са наясно кога да очакват евентуален положителен или отрицателен отговор. Досега единствената справка, която фермери, фирми и общини получаваха онлайн, гласеше, че техните проекти са на етап разглеждане.

Всеки производител може да направи проверката, като впише уникалния си идентификационен номер, под който фигурира в системата. Въз основа на това на каква фаза се намира разглеждането, той ще може да предвиждат кога биха могли да очакват одобрение или пък изплащане на субсидиите, обясниха от фонда.

„Целта е да улесним взаимодействието с бенефициентите и осигурим необходимата прозрачност при обслужването на бенефициентите “, поясни Порожанов.

Експертите във фонда подготвят и значително намаляване на излишната документация. „Преразглеждаме наредбите и въз основа на анализите, които правим, ще намалим онези изискуеми документи, които са искани по други поводи“, обясни и зам. изпълнителният директор Свилен Колев.

При неясноти или проблеми по изпълнението на даден проект, администрацията планира посещения на място, така че да се избегнат евентуално възникнали пречки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.