1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Виена издаде правила за поведение на туристите

Виена издаде правила за поведение на туристите

Как да се държим в присъствието на крави

Десет правила за поведението на туристи, преминаващи през или покрай планински пасища, издаде земеделско министерство  в Австрия. Документът беше представен във Виена от Елизабет Кьостингер.

Туристи с кучета трябва да ги държат на повод, а стадата да бъдат заобикаляни отдалеч, особено когато в тях има телета. Хората не бива да издават силни звуци, както и да правят резки движения в близост до животните, тъй като те се плашат. Това са само няколко от правилата за поведение.

С тях австрийските власти призовават туристите да бъдат по-отговорни и да внимават, вместо при всяка злополука или атака от селскостопанско животно да обвиняват фермера. С този документ Виена реагира на случая от лятото на 2014 година, когато 45-годишна туристка от Германия, водеща куче, беше нападната от крави и убита. Смята се, че животните са се уплашили от кучето и са се впуснали към жената, за да го прогонят. Пасището не е било заградено. По-късно съпругът на убитата туристка заведе дело срещу стопанина на кравите, който през февруари тази година беше осъден да изплати обезщетение в размер на 490 хиляди евро. Според съда в Инсбрук фермерът не е предупредил достатъчно ясно за опасностите, въпреки че край туристическата пътека са били поставени съответни табели. За да предотврати евентуални злополуки, стопанинът е трябвало да издигне ограда покрай въпросната ливада.

По официални данни в Австрия има около 8 хиляди планински пасища, на които през пролетта, лятото и есента се извеждат близо 270 хиляди говеда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.