1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Властите на Рим обявиха война на улични котки, настанили се в археологически обект

Властите на Рим обявиха война на улични котки, настанили се в археологически обект

Въпросът е внесен в парламента

Властите на Рим обявиха война на улични котки, настанили се в археологически обект, съобщи "Дейли телеграф".

Около 250 изоставени котки обикалят между мраморните колони на площад "Ларго ди Торе Аржентина", където природозащитници се грижат от 19 години за тях и са им построили убежище.

Според местната администрация обаче котешкият приют няма разрешително за строеж, хигиенните норми не се спазват, а котките повреждат археологическата забележителност. Против присъствието на животните на мястото се обявяват и археолозите, които настояват те да бъдат преместени. Любителите на животните отричат обвиненията на властите. Според тях приютът спасява стотици котки от прегазване из римските улици. 

Археологическият обект на "Ларго ди Торе Аржентина" включва останки от четири римски храма и от театъра на Помпей, където е бил убит Цезар. Той е открит през 20-те години на миналия век, но потъва в забвение, докато е харесан от котките.

Районът привлича днес десетки хиляди туристи, но не толкова заради руините, колкото заради котките, пише британският вестник. Стопаните на приюта пък продават тениски с рисунки и магнити с котки. Приходите отиват за издръжката на уличните любимци. Въпросът с котките от "Ларго ди Торе Аржентина" е внесен в парламента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.