1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Учените от ДЗИ, гр. Ген. Тошево – на протест за достойно възнаграждение за труда си

Учените от ДЗИ, гр. Ген. Тошево – на протест за достойно възнаграждение за труда си

Снимка:

След митинга стана ясно, че с пари от МФ и МЗХ ще се покрият заплатите за ноември

Учени и служители на Добруджанския земеделски институт излязоха на протест въпреки снежните виелици в центъра на Добрич. Те настояват за изплащане на работните заплати и социалните осигуровки и преразглеждане на бюджета на Селскостопанска академия за 2013 г. Шествието премина пред сградата на община Добрич и спря пред областна администрация, където беше прочетена протестна декларация, адресирана до управляващите, до министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и до ръководството на Селскостопанска академия.

Около 300 са служителите на ДЗИ – гр. Ген. Тошево. Много от тях са от едно семейство, което поставя на изпитание цели домакинства за покриване на разходите и осигуряване на средства за препитание.

В протестната декларация се настоява за изплащане на заплатите за ноември и декември и за осигуряване на редовно месечно възнаграждение през 2013 г., подчерта Елена Колева, председател на синдикалната организация в Института. Учените гарантират хляба на страната ни, тъй като 80% от пшеничните посеви у нас са засети със селекция на ДЗИ. В протестната декларация е посочено още, че учените имат селекция на световно ниво. През 2012 г. са предоставени на пазара 15 сорта обикновена зимна пшеница, 3 сорта тритикале, 2 сорта ечемик. Общо над 180 са разработените сортове и хибриди. Приходите от заготвените семена през тази есен са милиони, но пари за учените и служителите – няма, което е повече от обидно, изтъкна Елена Колева.

Липсата на пари за наука води до изтичане на „мозъци“. Само през тази година от Института са напуснали четирима специалисти, каза за AGRO.BG проф. Николай Ценов. Само един от тях работи по специалността си като селекционер, останалите са станали преподаватели. Средната работна заплата в ДЗИ-гр. Ген. Тошево е 550-570 лева и не е променяна от 2008 г. насам.

„Да запазим хляба на България“, „Искаме си заплатите“, „Хлябът на България е наше дело“, „Стига унижения“ – това бяха част от плакатите и скандиранията на протестиращите учени и служители.

В късния следобед от областна управа в Добрич съобщиха, че заплатите за ноември ще бъдат изплатени с пари от Министерството на финансите и реализираните икономии от бюджета на Министерството на земеделието. Не е изключена и възможността да се покрие част от трудовото възнаграждение за декември. Утре /20 декември/ ще се проведе първата среща на контактната група, която ще преговаря по схемата за покриване на възнагражденията за декември и преструктурирането на Селскостопанската академия. Тя дължи общо над 3,6 млн. лв. за заплати и осигуровки през ноември и декември.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.