1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 107 хил. лв. отделя община Монтана за издръжка на кучешки приют

107 хил. лв. отделя община Монтана за издръжка на кучешки приют

Според европейските директиви България трябваше да реши проблема с бездомните кучета до 1 февруари тази година

107 хиляди лева са планирани за издръжката на общинския стационарен и кастрационен център в Монтана през 2011-та година, съобщи зам. кметът Румен Ангелов, цитиран dariknews.bg.

Центърът е създаден през 2008-ма година като приют за кучета на площ от 5 декара извън градската зона. От тогава е и приетата програма на община Монтана за овладяване популацията на скитащите кучета. Тъй като площта, на която е разположен не е достатъчна според изискванията, приютът е трансформиран в стационар и кастрационен център.

Според европейските директиви България трябваше да реши проблема с бездомните кучета до 1 февруари тази година. Срокът е нереалистичен, коментира Ангелов. За повечето страни членки на Европейския съюз срокът, за които е трябвало да осъществят мерките за овладяване популацията на скитащите кучета, е бил 10 години. Дотогава са работили с центрове, подобни на изградения в Монтана. Затова сега българските общини, чрез националното сдружение, отправят искане до Министреството на земеделието и храните за удължаване на срока.

В стационарния и кастрационен център в Монтана престоят на бездомни кучета е от 7 до 14 дни, в зависимост от това дали е мъжко или женско. Те се ловят чрез упояване, извозват се до центъра, където се ваксинират, обезпаразитяват и кастрират. След като се маркират, се връщат на местата, където са заловени.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.