1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 1/5 от безгръбначните същества в света са застрашени от изчезване

1/5 от безгръбначните същества в света са застрашени от изчезване

Това сочат резултатите от ново проучване

Жизненоважни за човека задачи, извършвани от малки “инженери” като земните червеи, които рециклират отпадъците, и пчелите, които опрашват културите, са под заплаха, тъй като 1/5 от безгръбначните същества в света са застрашени от изчезване, сочи ново проучване.

Увеличаването на човешката популация оказва все по-силен натиск върху “безгръбначните същества, които управляват света”, включително охлюви, паяци, медузи, омари, корали и буболечки като бръмбари и пеперуди.

“Едно от всеки пет безгръбначни същества са застрашени от изчезване”, обобщи Бен Колън от Зоологическото дружество в Лондон (ZSL) относно 87-те страници доклад, изготвен съвместно с Международния съюз за опазване на природата.

“Безгръбначните са инженерите на еко системата. Те произвеждат много неща, на които хората разчитат, и ги произвеждат абсолютно безплатно”. В доклада се казва, че безгръбначните животни – същества, които нямат вътрешен скелет – са изправени пред загуба на местообитанията си, замърсяване, свръхексплоатация и изменение на климата.

“Услугите”, които те предоставят – подпомагайки хората, чиито нарастващ брой застрашава тяхното оцеляване – включват пречистване на водата, опрашване, рециклиране на отпадъци, поддържане на почвите продуктивни. Стойността само на опрашването на културите чрез насекоми се изчислява на 153 млрд. евро годишно, според доклада.

Проучване от 1997 г. оцени световната икономическа стойност на биологичното разнообразие на почвите – благодарение на същества, често презирани, като червеите, дървениците и и бръмбарите – на 1,5 трилиона долара годишно, пише greentech.bg.

Други услуги, осигурявани от безгръбначните, включват морските дарове от миди и раци, производството на коприна, както и производството на лилави багрила от един особен вид охлюв, които са били използвани за оцветяване на одеждите на римските императори.

Нивото на заплаха за безгръбначните животни е сходно с това за други, гръбначни животни, включително бозайниците, като например сините китове и лъвовете, както и немалко влечуги и птици.

Хората неправилно пренебрегват безгръбначни същества, мислейки за тях като за малки, многочислени и неуязвими за човешкия натиск, смятат авторите на доклада. Досега разходите за опазване на застрашените видове винаги са били съсредоточени към по-едри видове като орли, тигри и полярни мечки. Това трябва да се промени и докладът за дребните безгръбначни “се опитва да постави безгръбначните на картата на света”.

Докладът се фокусира върху текущото състояние на планетата. Очакваното нарастване на човешката популация в света до 9 милиарда до 2050 г. (от 7 милиарда в момента) и други фактори, като например генерираното от човека изменение на климата, могат да направят нещата още по-зле за безгръбначните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.