1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 22% от мигриращите животни са застрашени от изчезване

22% от мигриращите животни са застрашени от изчезване

Докладът беше представен на конференция в Самарканд, която беше под мотото "Природата не признава граници"

22 процента от мигриращите животински видове са застрашени от изчезване, а популациите на други 44 видове намаляват с бързи темпове. Данните са публикувани в нов доклад на секретариата на Конвенцията за опазването на дивите мигриращи животни в Бон, Германия.
 
Под мигриращи животни се разбират онези, които редовно преодоляват големи разстояния и пресичат границите между държави и континенти. Сред тях са прелетните птици, някои риби и степни животни. Само при 14 от тези видове се отчита подобрение на ситуацията, например при някои видове китове и морския орел.
 
Докладът беше представен на конференция в Самарканд, която беше под мотото "Природата не признава граници". До 17 февруари на форума учени, правителствени представители и природозащитници обсъждаха как по-добре да защитят мигриращите животни и да ги опазят от риболов, загуба на жизнено пространство и климатичните промени.
 
Всяка година милиарди животни изминават хиляди километри по сушата, във водата и във въздуха, търсейки храна и места за размножаване. Така е при сьомгата и морските костенурки, щъркелите и лястовичките, антилопата гну и слоновете. Сред най-застрашените са рибите, като 97% от мигриращите видове са на изчезване. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.